Увага! Операторам рину та мешканцям Кам’янського району які здійснюють розведення та/або утримання сільськогосподарських тварин!
У зв’язку з реєстрацією випадків ящуру на території Європейського Союзу та на виконання протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 11.04.2023 №2 та листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 17.04.2025 №27-13/9633 щодо створення «гарячих ліній», Головним управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області створено «ГАРЯЧУ ЛІНІЮ» за телефоном +380997231699 для отримання від громадян повідомлень щодо підозри захворювання тварин на ящур та/або блутанг (катаральна лихоманка овець).
1. Ящур – надзвичайно контагіозна вірусна хвороба свійських і диких парнокопитних тварин, що характеризується короткочасною лихоманкою, розвитком афтозно-ерозійних уражень на слизовій оболонці ротової порожнини, безшерстних ділянках шкіри вінчика, міжратицевої щілини й вимені. На ящур може хворіти людина.
• Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має офіційний статус Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (заснованої як МЕБ) країни вільної від ящуру без застосування вакцинації;
• Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими шляхами: інфіковані тварини, заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин, заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини, забруднений одяг, взуття або обладнання, інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження, інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки). Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.
2. Блутанг (катаральна лихоманка овець, синій язик) – це вірусне захворювання, що вражає жуйних тварин, зокрема овець, велику рогату худобу та диких парнокопитних. Хвороба проявляється запальними ураженнями слизових оболонок, язика, шкіри та копит.
Наші дії - що робити зараз
o Наразі – кожен повинен посилити увагу. Це і про органи державної влади, військові обласні та місцеві адміністрації, власники тварин та звичайний громадянин. Особливо зараз у весняний період, так як сприятливими умовами для збереження та поширення вірусу в навколишньому середовищі є низька температура та підвищена вологість.
o Фермери та власники тварин мають бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання. У разі підозри - негайно звертатись до Держпродспоживслужби.
o Подорожуючі з країн, де зафіксовано спалах ящуру (Угорщина та Словаччина) повинні дотримуватися декілька рекомендацій: не завозити харчові продукти з собою, не контактуйте з сільськогосподарськими тваринами щонайменше 3 доби після повернення з країн, де виявлено ящур.
o Водіям автобусів та інших транспортних засобів - плануйте логістичні шляхи через благополучні території (відсутні спалахи ящуру) та дезінфікуйте свій транспорт на кордоні при в'їзді в Україну. Так як транспорт також є одним зі шляхів перенесення вірусу.
Наслідки захворювання для України
o Економічні збитки у галузі тваринництва на внутрішньому ринку України
o Зупинення експорту для такої продукції: молоко та молочні продукти, м'ясо та м'ясну продукцію, тощо.
o Ризик для здоров'я людини
o Тягар на державний бюджет, щоб зупинити та ліквідувати поширення вірусу на території України
В разі виявлення підозри на захворювання ТЕРМІНОВО !!! Повідомити на «ГАРЯЧУ ЛІНІЮ» з метою реалізації (проведення) заходів, спрямованих на ліквідацію та недопущення поширення ящуру та/або блутангу на території області та Кам’янського району.