Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертається до громадян з нагадуванням про необхідність дотримання санітарних правил при виборі харчових продуктів, дотримання технології приготування та зберігання готових страв, що допоможе убезпечити себе і своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Різдвяні та новорічні свята для більшості з нас - це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Особливо небезпечними є салати з майонезом, форшмак, холодець. Не варто готувати ці страви заздалегідь та у великій кількості, салати слід заправляти перед подачею до святкового столу.
З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляйте безпосередньо перед вживанням;
зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
в холодильнику зберігати страви і продукти в окремих ємностях з кришками, з дотриманням правил товарного сусідства;
свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
не їжте та не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і апетитний вигляд;
слідкуйте за чистотою приготування страв, температурними режимами (гарне просмаження, тушкування тощо), дотримуйтесь рецептур та часу засолювання, маринування (риби, грибів, м’яса), не робіть великих запасів готових страв;
не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
Нагадуємо терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику:
для салату «Оселедець під шубою», оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
для салату «Олів'є» в заправленому вигляді – 4 години;
для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгредієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки);
для фаршированих яєць за умови, що яйця були зварені круто не менше 15 хвилин, термін зберігання – 1-2 доби;
м’ясний холодець, заливне з риби/ м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6 С - 2-3 дні.
У разі виявлення перших ознак харчових отруєнь: різкого погіршення самопочуття, болю у животі, підвищення температури тіла, блювання, проносу, слабкості, необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря та викликати швидку допомогу!
Сподіваємося, що для кожної родини стануть незабутніми та яскравими Новорічні та Різдвяні свята і ніщо не завадить щасливому святкуванню!